Het onderbewuste & Hypnotherapie
Misschien herken je het wel. De angst om te falen of bang zijn wat er gaat komen. Geen vertrouwen hebben in jezelf of het gevoel te hebben niet goed genoeg te zijn...
Allemaal belemmerende angsten en overtuigingen die ervoor zorgen dat je niet jezelf kunt zijn of je laten tegenhouden de dingen te doen die je werkelijk zou willen.
Hoe zou het zijn als je dit allemaal niet zou hebben?
Dat je jezelf niet hoeft af te vragen of je wel goed genoeg bent. Je jezelf niet laat tegenhouden door angsten en onzekerheden. En dat je de dingen vanuit vertrouwen durft te doen, in plaats van te leven vanuit angst. Dat je een deur door kan lopen naar een wereld vol zekerheid en trots. Dat je een sleutel hebt die de poort in jezelf opent waar alles wordt aanstuurt en waar de blauwdruk van jouw problemen liggen opgeslagen die je vanuit daar kunt veranderen.
Goed nieuws! Want die sleutel is er!
Want wist je dat je maar weinig dingen bewust doet? Sommige mensen zeggen zelfs dat we maar 10% bewust doen. Volgens Ab Dijksterhuis, een hoogleraar aan de Universiteit in Nijmegen, doen we zelfs maar 0,004 procent écht bewust! De rest, zoals praten, denken, lopen, ademen, voelen, kijken, zitten, dingen geloven en nog veel meer, gaat allemaal vanzelf! Het is toch gek hoe ons brein zo veel automatisch kan doen?

Met hypnotherapie kunnen we de deur openen naar je onderbewustzijn, waar al je herinneringen, programma's en problemen zitten. Als je bijvoorbeeld bang bent voor een lift, is er ergens in het verleden iets gebeurd waardoor die angst is ontstaan. Dit programma blijft draaien in je hoofd omdat het je wil beschermen. Zelfs als je bewust weet dat het niet gevaarlijk is, reageer je onbewust nog steeds met angst. Hypnotherapie kan je helpen om dat programma te herprogrammeren en met meer vertrouwen in het leven te staan!
Dat is de kracht van jouw onbewuste brein.
Je hebt het ergens geleerd en je hoeft er niet meer over na te denken. Je hebt leren lopen, je kan lopen. Je hebt leren fietsen, je kunt fietsen. Je hebt geleerd om bang te zijn voor een lift, je bent altijd bang voor die lift. Zo werkt het en daarom is het zo lastig om het bewust te veranderen.

De meeste problemen ontstaan in onze jeugd.
Als we tussen de 0 en 6 jaar oud zijn, staan we volledig open. We zijn als een spons en absorberen alles om ons heen. We moeten nog veel leren en hebben geen tijd om ons af te vragen wat wel of niet goed voor ons is. Tijdens deze periode ervaren we zowel positieve als negatieve momenten. We krijgen vaak complimentjes als: "Wat heb je je flesje goed leeggedronken" of "Wat kun je al goed kruipen." En ondanks dat je geen flauw idee hebt wat dat allemaal betekent, voelt het wel goed. Maar in deze periode gebeuren er ook dingen die een minder goed gevoel geven. Je bent opeens alleen in de kamer en voelt je eenzaam of in de steek gelaten. Of je wilt dingen gaan ontdekken, wilt ergens op klimmen of iets pakken wat gevaarlijk is. Jij bent je van geen kwaad bewust, maar de omgeving schrikt en reageert geschrokken of zelfs boos. En ondanks dat je geen idee hebt wat het betekent, voelt het niet goed. Juist omdat we het niet kunnen plaatsen en verwerken.
Ook nemen we angsten, frustraties en onzekerheden over van de mensen om ons heen.
We leren ook gewoonten aan door te kijken naar hoe mensen in onze omgeving de dingen doen. Ook deze gewoonten kunnen later voor problemen zorgen. Als je bijvoorbeeld hebt geleerd altijd beleefd en aardig te zijn, zelfs als iemand over je grenzen gaat, kan dat later voor jou ook lastig zijn. Of als je hebt gehoord dat huilen niet stoer is, kan het moeilijk worden om je emoties te uiten.
Je leert je als kind vaak aan te passen om te kunnen krijgen wat je wilt.
Wanneer een kind bijvoorbeeld even geen liefde voelt, gaat het dingen uitproberen om dit alsnog te kunnen krijgen. Zo leer je jezelf al vroeg manieren aan om te kunnen krijgen wat je wilde. Die manieren werkten toen misschien goed voor je, maar zouden nu voor de nodige problemen kunnen zorgen. Het zou er bijvoorbeeld voor kunnen zorgen dat je nu bepaalde dingen zegt, zodat je weet dat mensen je leuk gaan vinden, of dat je jezelf te veel aan gaat passen aan anderen, zodat je weet dat het dan voor je gevoel goed komt.

In vrijwel iedere sessie die ik doe, heb ik gemerkt dat het innerlijke kind een belangrijk thema is. Daarom neem ik altijd het helen van het innerlijke kind mee in de trajecten die ik geef.
Wil je meer weten over het innerlijk kind?
Je ziet wat belangrijk voor je is.
De programma's die we onbewust hebben geïnstalleerd zorgen ervoor dat de dingen die daar niet bij passen worden weg gefilterd.
Ons brein is als een soort filtermachine. Het laat alleen de belangrijke dingen door en de rest wordt weg gefilterd. Misschien herken je het wel. Je koopt een nieuwe witte auto en je ziet ze opeens overal om je heen. Het is natuurlijk niet zo dat die witte auto's er eerder niet waren, maar je brein vond ze hiervoor niet belangrijk genoeg en heeft ze daardoor weg gefilterd. Dat is maar goed ook, want als ons brein alle prikkels door zou laten zouden we de hele dag overprikkeld zijn. Elke seconde komen er namelijk zo'n 700 miljard Bitz (5 letters per Bitz) aan informatie op ons af. Maar ons brein laat slechts 60 Bitz (1 pagina) toe in ons bewustzijn. Dat is echt maar een klein deel! Geen wonder dat ons onderbewustzijn zoveel informatie bevat. Het slaat namelijk 11,2 miljoen Bitz (één groot bijbelboek) per seconde op. Het is gewoon verbazingwekkend hoeveel informatie ons brein kan verwerken zonder dat we het echt beseffen!
Maar helaas werkt dat ook andersom...
Wanneer je problemen, angsten of onzekerheden ervaart, dan zoekt je brein ook naar bevestiging in de buitenwereld.
Het zoekt naar bevestiging van wat jij denkt en dus belangrijk vindt. Bijvoorbeeld, als je denkt dat mensen je niet aardig vinden, zal je brein situaties interpreteren als bewijs dat dit waar is. Of wanneer je denkt dat je niet goed genoeg bent en iemand niet blij kijkt naar je, dan kun je denken: "Hij zal me wel niet mogen, ik ben niet goed genoeg. Maar als je niet negatief over jezelf denkt, zul je die gedachten nooit automatisch invullen als je de kans krijgt. En zelfs als zulke dingen echt worden gezegd, zul je merken dat het je nauwelijks tot niet raakt. Je weet beter!
Als je de programma's in jezelf verandert, verandert ook jouw perspectief op de werkelijkheid.
Jouw programma's hebben invloed op je denken. Als er twee mensen een hond tegenkomen, kunnen ze hierdoor heel verschillend reageren. De eerste persoon wordt bang en wil snel wegrennen, omdat ze vroeger door een hond is gebeten. De tweede persoon wordt juist blij en wil de hond aaien, omdat ze altijd leuke dingen met honden heeft meegemaakt. Het grappige is dat de hond gewoon een hond is, maar onze eigen gedachten en ervaringen bepalen hoe we erop reageren. Dit geldt ook voor andere dingen in het leven. We vullen zelf in wat we ervan vinden en dat bepaalt onze emoties en ons gedrag.
Hypnotherapie is een mooie manier om de onbewuste programma's die zich afdraaien op de achtergrond in je systeem te veranderen naar programma's die wel goed voor jouw werken.
Zorg dat je geen spijt krijgt van de dingen die je niet hebt gedaan!
In een onderzoek werd aan mensen op hun sterfbed gevraagd waar ze het meest spijt van hadden. De nummer één reden was: 'Ik wou dat ik de moed had gehad om trouw te blijven aan mezelf in plaats van aan de verwachtingen van anderen te voldoen.' Ook hadden ze spijt van de dingen die ze niet hadden gedaan. Vaak zijn we bang voor wat we wel doen, maar het is zonde om jezelf te laten tegenhouden door angst en spijt te krijgen van wat je niet hebt gedaan. Dus laten we onze angsten overwinnen en vol vertrouwen ons eigen pad volgen!
Wist je dat je vier lichamen hebt en dat hypnose invloed heeft op alle vier die lichamen? Het beïnvloedt zowel ons fysieke, emotionele, mentale als spirituele lichaam.